Натрупването на протеина алфа-синуклеин в мозъка е свързано с някои форми на болестта

...
Натрупването на протеина алфа-синуклеин в мозъка е свързано с някои форми на болестта
Коментари Харесай

Учени обявиха обещаващ напредък за диагностика на болестта на Паркинсон

Натрупването на протеина алфа-синуклеин в мозъка е обвързвано с някои форми на болестта на Паркинсон, удостовери проучване на американски учени, представено от Агенция Франс Прес.
Резултатите от проучването дават вяра за ранна диагноза на заболяването. 
Повишеното съществуване на този протеин в гръбначно-мозъчната течност е " доста прецизен индикатор за идентифициране на типичните форми на заболяването на Паркинсон ", пишат откривателите, ръководени от Андрю Сидероф в сп. " Лансет Нюролъджи ".  
Болестта на Паркинсон, дружно с болестта на Алцхаймер, е едно от главните болести, засягащи мозъка. Все още значително не е известно какво а предизвиква това  подло заболяване, при което пациентът последователно губи способността си да се движи.
Известни са няколко фактора, свързани със болестта. Сред тях са алфа-синуклеиновите натрупвания. 
Публикуваното в този момент проучване е първото по рода си, осъществено със стотици пациенти. То удостоверява, че нараснало съществуване на този протеин може значително да разпознава болестта.
Резултатите обаче са нееднозначни. При пациентите с генетична разновидност, известна като LRRK2, обвързвана с някои форми на Паркинсон, съществуването на такива натрупвания е по-малко систематично.
Във всеки случай основаването на " биологичен " тест за заболяването на Паркинсон, която понастоящем се диагностицира единствено по видимите признаци, към момента е надалеч. По-специално, би трябвало да бъде открито дали методът работи също толкоз добре с кръвни проби, които са доста по-лесни за осъществяване от проучването на гръбначно-мозъчната течност.
Това проучване " слага основите за биологичната диагностика на заболяването на Паркинсон ", пишат Даниела Берг и Кристин Клайн в коментар, също оповестен от " Лансет Нюролъджи ", които не са взели участие в проучването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР